Hout zagen of kopen, bij Jos bent u op het juiste adres
Voor professionele houtbewerking op locatie en meer...

Wij hebben partijen hout op voorraad van Douglas spar en Eikenhout.
Diverse onbekante planken. Bel ons op 06-51906619 voor een afspraak.


Douglas,
Nederlands naaldhout met brede toepassingsmogelijkheden
Bij de term Europees kwaliteitshout wordt er vaak gedacht aan loofhoutsoorten zoals robinia, tamme kastanje, eik en es. Het Nederlandse bos herbergt echter ook een aantal naaldhoutsoorten die voor veel toepassingen een goed alternatief vormen voor tropisch hardhout. Eén van deze naaldhoutsoorten is de douglasspar of kortweg douglas.
Herkomst en groeiplaats

De douglas (Pseudotsuga menziesii) is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en is rond 1850 in Nederland geïntroduceerd. Tegenwoordig beslaat de soort ca. 7-8% van het Nederlandse bosareaal. De douglas is in het verleden veelal aangeplant in monoculturen. Veel van deze monoculturen worden tegenwoordig in het kader van multifunctioneel en natuurgericht bosbeheer omgevormd naar meer gemengd bos. De douglas heeft een tamelijk dichte, regelmatige en piramidevormige kroon. In de jeugd is de bast glad, maar naarmate de boom ouder wordt krijgt de bast een dikke bruine schors met diepe groeven. De naalden van de douglas zijn 2 tot 3 cm lang en donkergroen van kleur. Douglas is een halfschaduwsoort. Dit wil zeggen dat de soort in de jeugd schaduw verdraagt en op latere leeftijd een steeds grotere lichtbehoefte krijgt. De boom gedijt het beste op voedselrijke, leemhoudende zandgronden met een goede vochtvoorziening en een constante grondwaterstand tussen de 40 en 120 cm beneden maaiveld.

Concurentiekracht
De soort beschikt over een grote concurrentiekracht ten opzichte van andere in Nederland veel voorkomende boomsoorten zoals grove den, lariks, fijnspar, berk, beuk en eik. Bovendien verjongt douglas zichzelf makkelijk door middel van zaad. De zaailingen vormen vaak een dichte mat op de bosbodem. Omdat de douglas zich zo massaal verjongt en een grote concurrentiekracht heeft ten opzichte van inheemse boomsoorten, wordt de douglas door sommige bosbeheerders als een plaag gezien. Door bij het beheer te sturen in de dichtheid van het kronendak, kan de lichtbeschikbaarheid onder het kronendak (op de bosbodem) worden bepaald. Bij een lage lichtbeschikbaarheid of bij te veel zonnestraling kan de groei en ontwikkeling van douglas verjonging worden geremd. Zo krijgen inheemse boomsoorten zoals beuk en berk de kans zich in een douglas opstand te vestigen.

Groeikracht
De douglas is één van de snelst groeiende en productiefste houtsoorten in het Nederlandse bos. De boomsoort kan in Nederland hoogtes bereiken van meer dan 40 meter. Douglas wordt veelal geteeld in omlopen van 40 tot 100 jaar. Tussen de 10 en 20 jaar wordt veelal paalhout geoogst. Na 40 jaar kan (zwaarder) zaaghout worden geoogst. Afhankelijk van de groeiplaats bereikt een douglas in bosverband bij een leeftijd van 50 jaar een hoogte van 20 tot 30 meter en een diameter van 20 tot 35 cm.

Eikenhout
Eiken (of eikenhout) is wellicht een van de meest bekende houtsoorten. In het algemeen gesproken is eiken sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken.


Douglas


Eikenhout